Zonnepanelen zijn een investering voor de lange termijn en daarom is het belangrijk dat je je zonnepanelen goed onderhoudt. Zonnepanelen moeten gemiddeld ongeveer 2 keer per jaar schoongemaakt worden, maar dit is sterk afhankelijk van je leefomgeving. Zelf zonnepanelen schoonmaken zal de prestaties van je zonnepanelen verbeteren en het zorgt ervoor dat je zonnepanelen langer meekunnen.

Hoe worden je zonnepanelen vies

Het onderhoud van zonnepanelen is een noodzaak, aangezien stofophoping de prestaties van je paneel op een slechte manier beïnvloedt. Hoe vaak  jouw  zonnepanelen gereinigd moeten worden, wordt door veel factoren beïnvloed, zoals: klimaat, vervuilende fabrieken en bomen. Stofophoping vindt vooral plaats gedurende droge periodes. Normaal wordt stofophoping voorkomen door regen, maar in tijden van droogte gebeurt dit niet. Een andere veel voorkomende reden voor een schoonmaak is vogelpoep. Vogelpoep kan de prestaties van een paneel in grotere mate beïnvloeden dan stofophoping. Het is zelfs mogelijk dat een gehele zonnepaneel zijn werking verliest als gevolg van vogelpoep. Het is niet handig om je zonnepanelen in de buurt van een boom te zetten. Bomen in de buurt van j panelen laten niet alleen hun bladeren en takken vallen, maar trekken ook vogels aan. Deze veroorzaken na verloop van tijd vogelpoep en ander puin, wat niet alleen moet worden schoongemaakt en opgeruimd, maar ook een veiligheidsrisico vormt voor jezelf en je naasten. Daarom kan een maandelijkse of jaarlijkse reiniging en vogelwering noodzakelijk zijn.

Hoe zelf zonnepanelen schoonmaken?

Voordat je met je schoonmaak spullen en goede bedoelingen op je dak springt, moet je eerst goed denken aan je veiligheid. In principe mag niemand op het dak staan ​​zonder vastgemaakt te zijn aan een veiligheidsharnas of een helm te dragen. Probeer dus alleen op een verantwoorde manier het dak op te gaan en wanneer je dat niet kan is de beste optie professionele hulp inschakelen. Wanneer je veilig op het dak bent aangekomen kan het schoonmaken beginnen.Voor het schoonmaken moet je de juiste materialen in huis hebben. Voor het beste resultaat en om ervoor te zorgen dat jouw zonnepanelen niet beschadigd raken, gebruik je gewoon kraanwater of regenwater en een zachte, niet-schurende spons of doek. Hiermee veeg je het vuil van de zonnepanelen. Net zoals je zou doen bij glazen ruiten of bij het wassen van je auto, droogt je af met een rakel of zeem om te voorkomen dat er resten achterblijven. Ook zijn er speciale schoonmaakmiddelen speciaal gemaakt om zonnepanelen perfect schoon te maken. Deze zijn ook enorm aan te raden.

Professionele hulp

Zoals eerder vermeld, wordt het gemiddelde beetje stof voor je weggevaagd door regen en is het niet de moeite waard om professionele hulp daarvoor in te schakelen. Je zou ze echter altijd kunnen bellen als er heftig vuil op de zonnepaneel zit wat er moeilijk afkomt, zoals vogelpoep of verf. Het is ook beter om een professional in te schakelen als je zelf niet in staat bent om veilig op het dak te komen, of als je niet het gevoel hebt dat je dit niet op een veilige en verantwoorde manier kunt doen.

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *